pühapäev, 10. oktoober 2010

ülesanne 3: IT rollist erivajadustega inimestele

Eripedagoogika tänapäeva iseloomustavad muuhulgas kaks suundumust – ühiskondlik tendents integratsiooni, s.o. kõikide ühiskonnaliikmete kaasamine ning teisalt tehnoloogiliste vahendite plahvatuslik kasv ja nende laialdane kasutuselevõtt (Kikkas, 2009).

Tehnoloogilisete vahendite roll erivajadusega inimeste integreerumisel ühiskonda on väga suur.
Eriti suurt mõju on viimastel aastakümnenditel avaldanud arvuti, seal hulgas Interneti laialdane levik.
Arvuti ja Internet ei ole tänapäeval enam privileeg. See on kättesaadav ning kasutatav enamikele inimestele. Internet annab meile oluliselt paremad võimalused info kättesaamiseks ja kommunikeerumiseks.

Eesti ühiskond näeb puudega inimestes veel abivajajaid, keda ühiskond peab üleval pidama. Puudega inimeste ligipääsematus erinevatele ühiskonnaelu valdkondadele on seadnud piiranguid nende õppimis- ja töötamisvõimalustele, mis omakorda on mõjutanud ja hoidnud madalal nende haridustaset ja tööhõivet.
See olukord on võtnud uue suuna ning seda paljuski tänu tehnoloogia järjepidevale arengule ning Interneti laialdasele levikule, mis on avanud väga palju uusi võimalusi ning muutnud integratsiooniprotsessi lihtsamaks.
Erivajadusega inimesed on saanud seeläbi teistsuguse võimaluse osaleda ühiskonna elus täisväärtuslike liikmetena vajamata seal hulgas kõrvalist abi. Järjest uuenev tehnoloogia muudab info, teenused, suhtluse jm kättesaadavaks ka neile, kellel see varem puude või muu erivajaduse tõttu võimalik ei olnud.

Arvutist on saanud erivajadusega inimesele kompensatsiooni- ja suhtlusvahend, mis pakub paremaid eneseteostamise võimalusi. See on andnud võimaluse õppida, omandada uusi oskusi, teha tööd, olla kursis päevasündmustega ilma, et kehaline või muu puudus takistuseks osutuks.
On selge, et omakorda muudab see ka eripedagoogide tööd mitmekülgsemaks andes rohkem viise, kuidas erivajadusega inimesi ühiskonnaga suhtlema suunata.

Edukas integratsioon annab erivajadusega inimestele rakenduse. Tänu tugitehnoloogiale on erivajadusega inimestel võimalus vahetada abivajaja roll mõne muu vastu ning olla kaasatud ühiskonda kui võrdne liige. Neil on võimalik anda oma panus, avaldada oma arvamust ning jagada teavet, mis varem suurema üldsuseni ei jõudnud.
Suures pildis muudab see erivajadusega inimesed rohkem nähtavaks, tõstab inimeste teadlikkust ja harib seeläbi ühiskonda ennast, mis omakorda mõjutab järgmiseid suundi ja tehnoloogilisi arendusi.

Allikas: Kikkas, K. (2009). IT ja erivajadused. [10.10.2010]

1 kommentaar:

  1. Olete ül.3 nõuded täitnud, samas oleks olnud huvitav lugeda, kui oleksite toonud näiteid elust enesest või valinud ka teisi allikaid lisaks tunnikonspektile.

    VastaKustuta